KAMPIOENSCHAP
KAMPIOENSCHAP
Na een zware valpartij in de start van de eerste manche van de oldtimers sidecars, waarbij het Nederlands-Belgische koppel H. Bijlmakers-R. Boon hard ten val kwam, werd de race meteen stil gelegd. De hulpdiensten waren bijzonder snel ter plaatse , maar ondanks de snelle en efficiënte interventie mocht er voor co-piloot René Boon helaas geen hulp meer baten. Rijder Hans Bijlmakers werd overgebracht naar het ziekenhuis waar een schouderblessure en enkele gebroken ribben werden vast gesteld. De wedstrijdleiding besliste na het ongeval om de rest van het programma te annuleren zodat de twee manches om de Grand Prix in Kramolin aldus niet werden verreden.
René Boon werd , op een week na, net geen zesenvijftig jaar. René startte aanvankelijk zijn carrière als co-piloot bij zijn broer Rudy Boon in de Belgische liefhebbersfederaties. Van 2001 tot 2004 was René Boon co-piloot in het WK aan de zijde van Marcel Willemsen,met als sterkste prestaties een dertiende plek in het WK van 2004,en een zestiende plaats op de WK-ranking van 2002. Na zijn actieve carrière werd René Boon mekanieker-chauffeur in het team van Daniel Willemsen,bij wie hij verschillende wereldtitels wist te behalen. De jongste jaren reed René af en toe nog mee in vrijetijds – of veteranenwedstrijden met zijn broer, en sprong af en toe nog es in als invaller co-piloot, zoals in het nevenprogramma van de Grand Prix in Kramolin in Tsjechië vandaag. Het noodlot besliste er over dat het voor de immer vriendelijke en opgewekte René Boon helaas zijn laatste rit zou worden. Een zware domper voor de ganse nationale en internationale zijspancrossfamilie waarin René Boon overal een graag geziene gast was.
(foto's warm up GP sidecars Kramolin)
Het gebeurt niet zo vaak dat de toppers mekaar treffen tijdens de kwalificaties van een Grand Prix, maar door een speling van het lot (Vanluchene leider, Hermans derde en Bax vijfde in de voorlopige tussenstand) kregen we in Kramolin al meteen een idee van de onderlinge waardeverhoudingen. Met vierendertig aanwezige teams werd er gekwalifeerd in twee groepen. In groep A troffen kopstarters Hermans-van den Bogaart meteen Vanluchene-Musset en Bax-Cermak – hoe kan het anders – als naaste achtervolgers. Die tweekonden een viertal ronden de schijn ophouden,maar daarna werd het al snel duidelijk dat Koen Hermans een maatje te groot was voor de concurrntie. Vanluchene kon op plek twee wél afstand nemen van derde man Bax, die echter in de slotronden in de gietende regen ,nog akelig dichtbij kwam bij tweede man Marvin Vanluchene. De broers Lielbardis zaten van meetaf aan op plek vier met de Zwitsers Heinzer-Betschart in het wiel,die iets over halfkoers derol moesten lossen. Om plek zes woedde een hevige strijd, die finaal beslist werd in het voordeel van de Franse broers Prunier,op de hielen gevolgd door Van Werven-de Veene,die zich finaal nog flink moesten reppen om de aandringende Hurkmans-Bax en de fel naderbij geslopen Van de Lagemaat-Van Hal af te blokken.
Uiteraard zijn komend weekend de meeste ogen gericht op de prestaties van onze landgenoten in het Tsjechische Kramolin, alwaar de derde WK-wedstrijd – uit een rij van veertien – om de wereldtitel 2023 wordt verreden. Kramolin is een piepklein plaatsje , vlakbij het historische stadje Nepomuk, zo’n veertig kilometer ten zuidoosten van de stad Plzen. GPS : Kramolin 6, 33501 Kramolin Nepomuk.
Ook in eigen land wordt er opnieuw volop gezijspancrosst. MCLB trekt naar Wontergem, op de West-Oostvlaamse grens, alwaar MC Kweetetnie en de mannen van Janson Floor de handen in mekaar slaan. GPS adres : Terdonckstraat 9800 Wontergem-Deinze.
Bij VLM wordt er gemotorcrosst in Lummen, waar de organisatie in handen is van het Fun MX-team. GPS adres : Kwezelsraat, 3560 Lummen.
En in Frankrijk wordt er gestreden om de Franse kampioenschapspunten, in Saint Brieuc. De leiders in de tussenstand M.Vanluchene-N. Musset, alsook naaste achtervolgers E & K. Prunier verschijnen er niét aan de start, wegens de Grand Prix in Tsjechië op dezelfde dag. Niet dat dit de titelkansen van de WK-rijders hypothekeert , aangezien zij op het eind van het seizoen, het gemiddelde van alle andere Franse kampioenschapswedstrijden krijgen bijgeteld, per afwezigheid wegens deelname aan het WK. Voor Vanluchene schuilt er echter nog één Frans reglementair addertje onder het gras . . . Het is namelijk nog niet geheel duidelijk of het enkel de Franse rijders zijn die deze punten er krijgen bij geteld op ’t eind van het seizoen, of ook de buitenlandse rijders . . . Wordt ongetwijfeld nog vervolgd dus . . . GPS adres voor het Vallee du Douvenant circuit in Saint Brieuc, in het hartje van Bretagne : rue Chaptal 67 B, 22 000 Saint-Brieuc (F ) .
De mondiale zijspancrossers lijken er de jongste tijd vooral de nieuwe trend uit het wielrennen op na te houden : De grote namen ontwijken elkaar, en treffen mekaar enkel en alleen als het er écht toe doet. VD Poel wint Paris-Roubaix, maar dan zijn Evenepoel en Pogacar er niet bij. Pogacar wint de Ronde van Vlaanderen, waar . . . Evenepoel niet aan deelneemt. En Evenepoel wint L-B-L , maar dan zonder . . . Van der Poel en Van Aert, en eigenlijk ook zonder Pogacar. De eerste keer dat deze heren écht met mekaar in de clinch gaan, zal pas begin augustus zijn, op het wereldkampioenschap in Glasgow.
Op het wereldkampioenschap zijspancross is het – gelukkig - zo lang niet wachten. Dàt vindt komend weekend al plaats, in het mooie Tsjechische Kramolin. En ook hier wisten de grote tenoren mekaar netjes te ontwijken de afgelopen weken. WK-leiders Vanluchene-Musset wonnen in het Franse Thouars de drie heats om het Franse kampioenschap, maar trokken niet naar het Nederlandse Halle en ook niet naar de 1 mei klassieker in het Duitse Kamp Lintfort. In Halle waren Hermans-vd Bogaart de lonely winners of the day en lieten de race in Kamp Lintfort een dag later schieten. Dààr kwam de 1 mei-klassieker dan op naam van Bax & Cermak. En daarmee wonnen de drie topfavorieten de afgelopen weken élk hun eigen wedstrijd, en trekken bijgevolg vol vertrouwen richting het Tsjechische Bohemen.
De jaarlijkse 1 mei klassieker werd vandaag voor de zeventigste (!) keer georganiseerd, en is een triomftocht geworden voor wereldkampioenen Etienne Bax en zijn Tsjechische bijrijder Ondrej Cermak , ondanks dat er in beide manches bij de start niet meteen naar uit zag. In heat één waren het Prümmer-Steegmans die de kopstart pakten, voor Oostenrijkers B. Weiss en P.Schneider. Bax-Cermak wisten in de tweede koershelft de situatie naar hun hand te zetten en wonnen met miniem verschil voor Tim Prümmer met onze Jarno Steegmans aan boord. Iets verderop volgden Weiss & Schneider. Davy Sanders en Luc Rostingt liepen een halve minuut later als vierde binnen,voor de sterk rijdende Joachim Reimann,die Martin Betschart aan boord had. Van de Lagemaat-van Hal werden zevende. Vos-Susebeek liepen als elfdebinnen, net voor Kevin Van Vaerenbergh-Jens Mans.
Ook in de tweede manche waren Prümmer & Steegmans de snelste starters, voor Sanders-Rostingt die nu wél es vanuit een goeie uitgangspositie aan hun wedstrijd konden beginnen.
Zestien teams waren op de afspraak aan het kanaal Gent-Brugge, in Aalter om er te strijden om de MCLB-kampioenschapspunten. Regerende kamipioenen Y. Delmotte – J. Valcke deden er de beste zaak door beide manches op hun naam te schrijven. De B-kampioenen van vorig jaar, D. Valcke- T. Verbrugghe werden via een derde en een vierde plaats, tweede overall. Geert Valcke maakte met Brecht Lareu het ‘Valcke-podium’ compleet, door de derde plaats in te nemen. Opvallende naam in deze wedstrijd was het wederoptreden van Junior Verhelst, die hopelijk ook de komende wedstrijden het MCLB-peloton blijvend komt versterken. In de B-categorie waren Joeri Van Malderen – Michael Dhondt, die in de tweede heat de kopstart pakten, de eindoverwinnaars, voor die andere nieuwkomers Kendric van Grembergen en Nzelo Hoste. Het derde podiumtrapje was voor MCLB sidecarcrosslady Colleen van Troys en Simon Dinneweth. Onze fotograaf Braïn was van de partij in Aalter en bezorgde ons opnieuw een heerlijke fotogalerij.
Bij VMCF in Gierle, namen twaalf sidecars aan de wedstrijd deel.Nick Janssens en Dave Goris wonnen er met een gigantische voorsprong de eerste manche, voor J. Vaes-W. Swennen, en Stan Goeyvaerts, die in Gielre Luc Janssens als invaller co-piloot aan zijn zijde had. Wegens een zwaar ongeval tijdens de solo-wedstrijden, werd er geen tweede manche sidecars meer verreden in Gierle.
De tweede wedstrijd om het Nederlands kampioenschap werd een zware bedoening voor de heren zijspanrijders. Diepe sporen en enkele grote opstoppingen zorgden voor flink wat spektakel, maar desalniettemin wisten Hermans-vdBogaart opnieuw vlotjes beide manches te winnen, nadat in de eerste heat eerst Keuben-Rietman eventjes van de leiderspositie hadden mogen proeven. Wereldkampioen Etienne Bax, die terug ten tonele verscheen met een conventionele schommelarm voorvork in zijn Husqvarna bolide kwam via een tweede en vierde plaats iets beter uit de verf dan de afgelopen weken, maar werd na de tweede heat gediskwalificeerd doordat een kapotte uitlaatdemper ervoor zorgde dat de geluidsnorm werd overschreden. De derde plek overall , na dubbelwinnaars Hermans-vdBogaarten Keuben-Rietman,kwam op die manier nog in de schoot vallen van de Engelsen Wilkinson-Millard, die er , vooral in heat één na een grote opstopping, een gigantische inhaalrace hadden op zitten. Tot de pechvogels van de dag behoorden , naast Etienne Bax, zeker ook Willemsen-van de Wiel die in beide manches uitvielen, en Van Werven-de Veene die moesten tevreden zijn met één twaalfde plaats. De Leferink-broers zagen in reeks één een topklassering verloren gaan toen ze zich in de tweede koershelft vast reden. Co-piloot Tayim Kaethoven werd in Halle onze beste landgenoot,met een dertiende plek overall, aan de zijde van Koen Grondman. Van Werven-de Veene werden als zeventiende geklasseerd, van der Schraelen-Hereygers werden achttiende.
Een boek over een Belgische zijspancrosser, of dat bestààt ? Natuurlijk wel. Elke Belgische rechtgeaarde zijspancrossliefhebber heeft vanzelfsprekend het boek over Leon Liekens ‘de ongekroonde wereldkampioen’ in zijn kast staan. Maar in Nederland gaat het – de jongste tijd toch – net iets harder op dat vlak. Ze praten er vlotter, en ze schrijven er ook vlotter dan in ons Vlaanderland, zo is het nu eenmaal. Vorig jaar nog verscheen het, overigens prachtige, boek over living legend Daniel Willemsen, de tienvoudige wereldkampioen zijspancross. En binnenkort komt het langverwachte boek over Broer Dirkx op de markt,onder de titel ‘Broer Dirkx, publieksheld van de internationale motorcross’ . En dat is echt een juweeltje geworden. Het boek is samengesteld door onze Nederlandse vriend Jaap Oostermann en de eind 2021 helaas overleden motorsport fotograaf en journalist Jan de With.
Uitgeverij Willy Hermans,die ook al het boek ‘Ode aan de Achthoekse motorcross' uitbracht brengt het boek over Broer Dirkx uit
Het boek zal leverbaar zijn vanaf de Grand Prix zijspancross in Heerde op 13 en 14 mei e.k. Bij de gele knop ‘Extra’ vindt u alle informatie over het boek, en bij het scannen van de barcode, kom je meteen op de bestelpagina van Uitgeverij Willy Hermans terecht. De prijs bij voorintekening bedraagt 32,95 € , daarna gaat het van de hand voor 39,95 €. Het boek omvat maar liefst 288 pagina’s, hardcover, en binnen vindt u naast het levensverhaal van solo – en zijspancrosslegende Broer Dirkx ook ruim 400 prachtige unieke foto’s, zowel in kleur als in zwart wit . Niet te missen dus .
Bij de gele knop ‘Lees Meer’ vindt u alle verdere info over deze uitgave alsook de flyer en de barcode om het boek vooraf te bestellen.
Het verlengde 1 mei weekend zit propvol voor de zijspancrossliefhebber. Op zaterdag 29 april vindt in het Tsjechische Mohelnice – zo’n honderd kilometer noordwaarts van Brno – de eerste proef om het Tsjechisch kampioenschap plaats, alvorens men zich daar gaat opmaken voor de Grand Prix in Kramolin die het weekend erna plaats vindt. Op zondag 30 april én op maandag 1 mei wordt er in eigen land gezijspancrosst in Gierle waar de VMCF-VLM-jongens twee dagen naeen terecht kunnen. GPS : Watertraat , 2275 Lille. Het circuit is gelegen tussen Gierle en Tielen.
Bij MCLB wordt er enkel op zondag gecrosst, en dat in Aalter, stilaan een klassieker op de MCLB-kalender. MC Poeke staat er elk jaar in voor een perfecte organisatie,en het circuit is gelegen vlakbij het kanaal Gent-Brugge. GPS adres : Oostmolen Noord 44, 9880 Aalter.
In het Nederlandse Halle wordt zondag de tweede wedstrijd om het Open Nederlands kampioenschap verreden. Halmac Halle , een organisator met naam en faam in de nationale en internationale zijspancrosswereld heeft er alles aan gedaan om hun roemrijke circuit de Kappenbulten in optimale conditie aan te bieden aan rijders en toeschouwers. Ruim zestig sidecars, verdeeld over Inters en Nationalen, en bijna honderd quads hebben zich aangemeld voor deze race. Hermans-vd Bogaart worden na hun zege in Oldebroek op Paasmaandag, aanzien als de favorieten bij uitstek voor deze race. J. Keuben-D. Rietman, de mannen van de streek, zullen er echter alles aan doen om in hun achtertuin hun eerste zege binnen te halen. Bij Etienne Bax is het, na het tegenvallende seizoensbegin, vooral uitkijken naar de motor waarmee de wereldkampioen ten tonele zal verschijnen.
Bij onze zuiderburen zijn er – naast de wedstrijden om het Frans kampioenschap – ook een aantal regionale wedstrijden, waarbij Frankrijk verdeeld is in verschillende zones. In de zone Grand Ouest vond gisteren een wedstrijd plaats in Evaillé , zo’n tweehonderd kilometer ten zuidwesten van Parijs, tussen Le Mans en Orléans. Ook daar was het weer allesbehalve motorcrossvriendelijk, maar de harde Franse ondergrond met veel stenen leent zich nu eenmaal makkelijker om te crossen bij regenweer dan onze eigen vettige Vlaamse klei. Tussen de dertig (!) aanwezige equipes, ook twee Belgische teams : Sepp Gommeren – Arne Vanhamel en living legend Luc Descheemaeker .
Gommeren-Vanhamel wisten na een bijzonder spannende eerste manche de derde plaats te pakken, na de duellerende koplopers Tanguy & Florian Aubert, en Bonnet-Fernandes.
De tweede manche was een triomftocht voor onze Belgische vrienden Gommeren & Vanhamel ,die na ruim twintig minuten wedstrijd de reekszege op zak staken. Perdereau werd op ruim een halve minuut tweede, Aubert volgde nog iets verderop op drie. Descheemaeker – Ebouhi kwamen via een achtste en een zevende plek eveneens goed tot scoren.