KAMPIOENSCHAP
KAMPIOENSCHAP
Het was eigenlijk al een wonder op zich dat Arne Dierckens en Robbie Bax - na hun crash in Zwitserland een week eerder - vorig weekend überhaupt aan de start stonden van de Belgische Grand Prix, en er nog een zwaar bevochten zevende plaats uit de brand wisten te slepen. Dat dit gepaard ging met héél veel lichamelijk lijden, kon zelfs een mol met een zonnebril op zien. Na het weekend was de schouderblessure van co-piloot Robbie Bax er dan ook niet beter op geworden, en werd beslist om voor de komende Grand Prix van Frankrijk komend weekend op zoek te gaan naar een vervanger.
Arne Dierckens : ‘Robbie had in Gooik het ganse weekend heel veel pijn, en kon ook onvoldoende kracht gebruiken om op een veilige manier voluit te gaan.
De zijspancross Grand Prix in Gooik mocht zich verheugen op flink wat media belangstelling. Uiteraard was er de professionele filmcrew van WSC, die de wedstrijden live uitzond via internet, maar ook weer de gekende prachtige samenvattingen bracht van de wedstrijden in Gooik. Via de website www.fimsidecarcross.com kun je het allemaal nog eens herbeleven. Ook de regionale televisie liet zich van zijn beste zijde zien. De Westvlaamse zender Focus-WTV zond een ploeg naar het Pajottenland, die op zondagavond reeds in prime time een prima beeldverslag de Westvlaamse ether in stuurde. Dit verslag is te bekijken via de gele knop ‘Extra’. Ook het Brabantse Ring TV was op de afspraak.
Ook in onze drie liefhebbersbonden werd er zondag volop gezijspancrosst, en als we het goed voor hebben, telden de wedstrijden er zelfs mee voor het eigen lokale kampioenschap. Vreemd genoeg was de opkomst van de rijders , net als bij de nevenwedstrijd in Gooik overigens, nergens overdonderend. VLM diende het in Paal-Beringen te doen met tien teams achter het starthek. Via een tweede en een eerste plaats hielden de Jimmy’s – Vaes en Horijon – er N. Janssens-D. Gorris van de winst. In Zegelsem, op een boogscheut van Gooik daagden op de MCLB-wedstrijd twaalf teams op. Soetaert-Dhondt scoorden een dubbelzege. Y. Delmotte-T. Verbrugghe en K. Dierckens-J. Valcke bleven in de buurt, zodat het er nog een spannende kampioenschapsfinale belooft te worden.
Amper dertien zijspannen - een paar MCLB-enkelingen, een vijftal VMCF-ers , een Nederlander en een Engelsman en nog enkele ‘daklozen’ vormden het deelnemersveld - grepen de unieke kans aan om op het schitterende zijspancircuit, het voorprogramma van de Belgische Grand Prix mee te helpen verzorgen. Een onbegrijpelijke situatie , waarvan we in ons landje al làng niet meer opschrikken. Zélf de eigen ramen mee ingooien, het is in de Belgische motorcrosswereld de jongste jaren niet ongebruikelijk. Gelukkig maakten de dapperen die er wél waren er een aangenaam kijkstuk van. En daarvoor moesten ze op zondagochtend vroèg uit de veren ! Zou dàt misschien de reden kunnen zijn waardoor het Belgische zijspancrosswereldje grotendeels schitterde door afwezigheid achter het starthek van de nevenwedstrijd in Gooik ? Backflipper Jason Van Daele en ex-wereldkampioen Sven Verbrugge waren in elk geval al klaar wakker om acht uur ’s morgens, en pakten meteen de pole position, voor De Cock-Stadeus en Vandecasteele-Van Eecke. Dit drietal was ook bij de start van reeks één bij de pinken, vergezeld door snelstarters Descheemaecker-Meulebroeck en Stalman-Van Leuken.
Om vier uur viel het starthek voor de definitieve heat in Gooik. Dierckens-Bax waren eens te meer de kopstarters van dienst , met Zeno Compalati, Jake Brown, Marvin Vanluchene en Etienne Bax aan het achterwiel. Dit groepje zonderde zich alras af. Het achtervolgend peloton werd aangevoerd door Justin Keuben, Gert van Werven, Julian Veldman en . . .Dylan Boussy, die met zijn maatje Steve de Schacht een wereldstart had genomen. Vooraan gooiden Vanluchene en vd Bogaart de beuk er in, stootten op drie ronden tijd door naar de kop en trokken meteen een gat van een goeie tien seconden. Toen iets voor halfkoers Bax-Stupelis waren doorgestoten naar twee en de tegenaanval inzetten, kregen ze het gat met koplopers Vanluchene-vd Bogaart niet meer gedicht. Ook niet, toen in de slotminuten de koppeling van de leiders het begaf, en ze hun rijstijl grondig dienden aan te passen om alsnog met mooie voorsprong de zege binnen te rijven.
De temperatuur was gedaald, maar het was nog steeds ‘hot enough’ in Gooik, waar de eerste manche een chaotische start kende. Vanluchene, Dierckens,Cuche, Compalati, Van Werven, Bax en Jake Brown ontsnapten aan de zijspan schroothoop, zo leek het wel met minstens vijftien teams die op mekaar in haakten. Santermans-Beleckas, eveneens één van de slachtoffers, werden bij het heropstarten, nog een keer van de sokken gereden en konden als allerlaatste op pad. Brown-chamberlain gingen na een vijftal ronden nog es in de fout en konden eveneens als laatste herbeginnen. Vooraan waren ondertussen Vanluchene en van den Bogaart er met een razende vaart vandoor gegaan. Dierckens-Bax, Compalati-chopin, Bax-Stupelis en Van Werven-Beunk volgden. Op korte afstand.
Met slechts 31 teams op het appèl , stelde zich alvast niet het probleem wie zich niet zou kwalificeren en zou kunnen worden toegevoegd aan de support class, die overigens ook niet moest rekenen op een overdonderende interesse vanwege de Belgische zijspanrijders. Incroyable mais vrai. Enfin, om drie uur in de namiddag ging kwalificatiegroep A van start, in drukkend warme omstandigheden. Brown-Chamberlain waren de snelste starters Bax en Stupelis schoven in de eerste ronde al de Italiaan Compalati opzij en kwamen zo op twee te liggen. Wilkinson-Humphrey, Veldman-Janssens, Santermans-Beleckas en Moulds-Anthony vormden het achtervolgend pelotonnetje. De strijd vooraan spitste zich toe tot een duel Stuart Brown – Etienne Bax , dat na vijf ronden kantelde in het voordeel van de WK-lijstaanvoerder.
Op de glooiende hellingen van Gooik – parel van het Pajottenland – wordt komend weekend de Grote Prijs van België zijspan motorcross verreden. De twaalfde wedstrijd uit een reeks van veertien, tellende om het wereldkampioenschap 2019. Sedert een tiental jaar zijn onze Belgen wereldtop in de zijspanklasse, met maar liefst vijf wereldtitels en handenvol zilveren en bronzen WK-medailles. Zijspancross is het laatste decennium aldus uitgegroeid tot de meest succesvolle motorsportdiscipline in België ! En dàt kunt u komend weekend in Gooik, vlakbij Aalst, in het centrum van België, met eigen ogen komen aanschouwen. Vanluchene-vd Bogaart, regerend wereldkampioen, én in de huidige WK-tussenstand op een tweede plaats, vormen uiteraard het speerpunt van de Belgische delegatie, die in Gooik bestaat uit vijf nationale equipes en één co-piloot in buitenlandse loondienst.
Een overbodige vraag eigenlijk dit keer, want komend weekend leiden uiteraard alle Belgische zijspancrosswegen richting Gooik, alwaar de Belgische Grand Prix zijspancross wordt verreden. Ex MCLB-ers Vanluchene-vd Bogaart en Dierckens-Bax maken heden ten dage het mooie weer in het mondiale zijspancrossen. Ook Dylan Boussy en Steve de Schacht zijn MCLB-producten. Glenn van der Schraelen, die in Gooik zal starten met Jens Mans aan zijn zijde, is een talent dat uit VLM-middens komt. Ook Glenn Janssens is een VLM kweekproduct. Het spreekt voor zich dat vanuit beide federaties véél belangstelling zal zijn in Gooik om er hun ex-collega’s aan het werk te zien, en eventueel zelf ook deel te nemen aan de nevenwedstrijd voor zijspannen nationalen (info en aanmelden via iv@amcdworp.be). De kwalificaties in Gooik worden ’s zaterdags verreden om 15 uur en om 16 uur, met de Last Chance om 17:30 uur. Op zondag wordt er geraced om 13:15 uur en om 16 uur met achteraf de podiumceremonie. Op zondagvoormiddag kunt u om 10:50 uur terecht voor een meet & greet en handtekeningensessie met de bijzonderste acteurs uit dit WK. Voor de nevenwedstrijd sidecars is er op zaterdagnamiddag een vrijblijvende vrije training voorzien om 17:10 uur, vlak voor de Last Chance van de Grand Prix.
Zondag 18 augustus kwam onze snelste vrouw ter wereld op drie wielen, Kelly Debruyne, zwaar ten val kort na de start van de eerste manche in een wedstrijd tellende om het Belgisch kampioenschap zijspancross, in Kampenhout. Kelly werd overgebracht naar het Universitair ziekenhuis in Leuven, waar ze enkele uren later reeds werd geopereerd. Het verdict was zwaar : gescheurde lever (met veel bloedverlies) , klaplong, vijf gebroken ribben en drie ruggenwervels afgebroken. Twee dagen later volgde een tweede operatie, waarna Kelly uit haar coma werd gehaald, en stilaan gaat het terug de goeie weg op. Een week na haar onfortuinlijke crash mocht onze Belgische topmotorsportster voor ’t eerst eventjes recht zitten, en ondertussen heeft ze de intensive care ingeruild voor een gewone ziekenhuiskamer. Sporters revalideren, door hun goeie fysieke conditie, meestal sneller dan gewone stervelingen en we gaan er van uit dat dit ook bij onze Kelly Debruyne het geval zal zijn, die wij langs deze weg graag nog es een keertje het beste voor de nabije en de verre toekomst toewensen. ! Haar co-piloot Jens Mans kwam er met de schrik vanaf, maar ook op hem hebben deze gebeurtenissen uiteraard een zware indruk gemaakt. See you soon @ the racetrack Kelly en Jens. Met of zonder motor, dàt is in dit soort gevallen van ondergeschikt belang.