KAMPIOENSCHAP
KAMPIOENSCHAP
Hij rijdt dan wel niet meer mee in het WK, onze wereldkampioen Jan Hendrickx, maar helemààl stil zitten doet hij nu ook weer niet. Afgelopen weekend was de wereldkampioen van 2016 een opgemerkte toeschouwer op de Grand Prix in Chaumont. Op zondagavond sjeesde Hendrickx richting Zwitserland, alwaar in Muri sinds jaar en dag de internationale ‘Pfingsten Montag Seitenwagen Motocross’ . Hendrickx verscheen er aan de start met het - what else – rijnummer één uiteraard , en werd bijgestaan door co-piloot Marius Strauss.
Jan Hendrickx : “ Marius Strauss is er zo’n beetje de plaatselijke held, en de organiserende club in Muri had me uitgenodigd om samen met Strauss de wedstrijd te betwisten. Normaal rijdt Strauss samen met de snelle Zwitser Marco Boller, maar die is momenteel herstellende van een beenbreuk. Ik was er dus eigenlijk zo’n beetje de stand-in voor Marco Boller.”
De Grand Prix zijspancross van Letland. Sinds jaar en dag gepositioneerd in Kegums. Alhoewel ook Cesis en ondertussen Stelpe de mondiale zijspancrossers reeds over de vloer kregen. Vijfvoudig wereldkampioen Kristers Sergis liet in zijn gloriejaren in Kegums meermaals de bodem daveren, làng voor er sprake was van een solo Grand Prix in Letland. Ondertussen hebben ook de MX2 en de MXGP-rijders de charmes van het middelste van de drie Baltische Staten ontdekt. En, ondertussen organiseert Kristers Sergis himself de Grand Prix van Letland.
Of thuisrijders Daiders-Stupelis er komend weekend ook de Letse bodem zullen kunnen laten daveren valt nog af te wachten. De resultaten van de jongste wedstrijden zijn in elk geval weinig hoopgevend, maar . . . voor eigen publiek kan men altijd iets meer.
WSC, de Tsjechische productiefirma die sedert dit jaar op elke Grand Prix aanwezig is om er professionele verslaggeving te doen en zo de zijspansport mee naar een hoger niveau wil tillen, levert titanenwerk. Sedert vorige week is de – overigens heel verzorgde – website van de WSC-mannen online. Check it out at : www.fimsidecarcross.com
Er wordt ook naar gestreefd om – vaste prik – telkens op woensdagavond de reportage van de afgelopen Grand Prix te lanceren. Een huzarenstuk, als je weet dat er – na eerst 1000 km richting huiswaarts te tuffen - gemonteerd wordt met beeldmateriaal van een achttal camerapunten, er piekfijn uitziende uitslagenpagina’s in verwerkt worden, én de afgewerkte reportage ook vlug nog es naar Engeland over en ’t weer moet om er professioneel en perfect getimed commentaar te laten inspreken.
Nooit eerder geziene inspanningen dus, in het mondiale zijspancrossen die hopelijk in de toekomst hun vruchten afwerpen voor de populariteit van de sport.
Als alles goed zit dus, vanavond (woensdag) vanaf 20 uur online : De Grand Prix van Chaumont , met een vooraanstaande rol voor onze jonge Belgen, op www.fimsidecarcross.com of via de facebookpagina van WSC. Elk zegge het voort !
Bij de gele knop ‘Extra’ is alvast de teaser van Chaumont te bekijken.
29 punten op 30 , een score waar we vroeger op school énkel maar konden van dromen ! Ook in de sidecarcross.be pronostiek gebeurt het zelden dat iemand meer dan 25 op 30 scoort. Maar Liga Ramone sloeg dit keer spijkers met koppen, door de top vijf simpelweg perfect te voorspellen. Enkel de snelste rondetijd in reeks één (V. Giraud) zat fout, zoniet was het een 30 op 30 geweest. Sterk !
Ook tweede man Christophe van der Veken voorspelde de top vijf correct (28 punten) , maar struikelde 2 keer met de snelste rondetijden. Christophe Wouters op plaats drie had de eerste vijf namen eveneens allemaal correct , doch wisselde de volgorde van de vierde en de vijfde (M. Vanluchene en S. Brown) om. K. van den Bogerd (24 ptn) en Glenn Janssens – nota bene zélf aan het werk in Chaumont ! – vervolledigden de top vijf.
Een 17de plek (22 ptn) was er weg gelegd voor Kristof Nolf. Niks schokkends zou je zeggen, ware het niet dat Nolfke daarmee wél doorstoot van twee naar één in de tussenstand ! De volledige top vijf kwam overigens matig tot scoren en ziet er nu plots helemaal anders uit. K. Nolf (67) leidt nu samen met M. Seys (67) . Drie nieuwe namen in de top vijf zijn C. van der Veken (64) , T. Sommers (63) en Gilbert Schoonheydt die op plaats vijf de AMC Dworp eer hoog houdt met 62 punten.
Komend weekend volgt overigens reeds de volgende Grand Prix. U heeft toch al gespeeld ?
In afwachting van de volgende kampioenswedstrijd (11 juni - Sint Maria Lierde) waren de MCLB-jongens , aangevuld met een paar VLM gastrijders, te gast in Aspelare, waar MC Halve Gaaze – what’s in a name - een bijzonder mooi circuit had uitgetekend, maar net als de landbouwers heden ten dage, de das werd om gedaan door de grote droogte. Er was heel wat stofontwikkeling , aangepast rijdgedrag was de boodschap. Niet simpel als je deelneemt aan een motorcrosswedstrijd, waarin het erom gaat om de eerste te zijn.
Dylan Boussy, dit keer geassisteerd door Kenny Boxtaele, liet het niet aan zijn hart komen en ging met de zegebloemen naar huis, ondanks het feit dat Bert Soetaert-Dimi Vandeursen er in slaagden om de tweede heat te winnen. Bij MCLB is het niet de tweede manche maar wel de totaaltijd over beide manches die doorslaggevend is, en dat sprak in het voordeel van Boussy en Boxtaele.
In de tweede heat warden de rollen omgekeerd. Dit keer namen Bax-Musset de kopstart, voor Wilkinson, Cermak, Giraud , Willemsen en de lokale broers Thomas. Vanluchene-Kurpnieks begonnen het karwei op zeven, voor Cuche, Brown en Van Werven. Dierckens kwam als elfde de eerste schermutselingen door, Santermans op dertien, en vlak daarachter Clohse en Sanders. De Letten Daiders-Stupelis vergooiden hun kansen reeds in de eerste meters, door meteen na de start het spoor bijster te raken.
Giraud had vier ronden nodig om door te stoten naar plaats twee, maar tegen dan waren Bax & Musset al 8 seconden gaan vliegen. Een kloof die Giraud niet meer gedicht kreeg. De Fransoos kon, luid aangemoedigd door de enthousiaste Frans audience, weliswaar een paar seconden van zijn achterstand goed maken, maar dichter dan vijf seconden kwam ie niet. Reekszege én dagwinst voor Etienne Bax dus ! Giraud tweede met even veel punten. Als derde vlogen Willemsen-Bax over de finish en die waren met hun derde podiumplaats minstens even blij als winnaars Bax-Musset.
De regen was de ganse nacht met bakken uit de lucht gevallen boven Chaumont, maar dat weerhield er de Franse motorcrossfans niet van om er een reuzefeest van te maken, zoals u uit bijgevoegde fotoreportage kunt opmaken.
Ook op zondagochtend bleef het maar regenen, maar tegen de middag kleurde de hemel op en om 13.15 uur schoten Giraud-Mucenieks als een raket uit de startblokken , en maakten er een waren two men show van. Tweede mannen Bax-Musset kregen 22 seconden aan de broek en op drie liepen Willemsen-Bax binnen op meer dan een minuut ! Valentin Giraud had het razend enthousiaste Franse publiek op hun wenken bediend, zoveel was duidelijk. Op vier bolde Vanluchene-Kurpnieks geruisloos als eerste Belg over de finish. Vanluchene was als zevende gestart en zag in de vijfde ronde de voor hem uit rijdende Arne Dierckens – knap vierde op dat moment ! – en Brett Wilkinson samen ten gronde gaan. In de slotminuten gingen ook de op dat moment op vier liggende Veldman-van den Bogaart heel even in de fout, net voldoende om Vanluchene een plek winst op te leveren. De boven zichzelf uitstijgende Julian Veldman gaf zich echter niet zomaar gewonnen, zocht terug het achterwiel op van Vanluchene en dreef de Belg tot op de streep tot het uiterste.
Er waren 42 teams afgereisd naar Chaumont, die er in zomerse omstandigheden, op een heerlijke Franse zijspancrossbaan, hun kwalificaties konden afwerken. MC Chaumont had er werkelijk alles aan gedaan om het iedereen naar de zin te maken. Zelfs het archislechte weerbericht kon MC Chaumont in laatste instantie nog ombuigen, zodat de regen pas begon te vallen op het eind van de dag , nadat de hoofdprijzen reeds waren verdeeld. Diegenen die in de Last chance waren verzeild geraakt , kregen een nat pak.
In groep A namen Bax-Musset meteen de bende op sleeptouw en leverden een start-finish zege af. De Tsjechische cermak-broers kwamen finaal wel nog dichtbij, maar aanvallen zat er niet echt meer in. Op drie rekenden Hermans-van Gaalen af met de goed gestarte Van Werven en Cuche, en werden onbedreigd derde, voor de van plaats tien terug gekeerde Willemsen-Bax. Daiders-Stupelis hadden de druk van Willemsen niet kunnen weerstaan en werden vijfde, voor de Zwitserse neefjes Cuche. De slecht gestarte Veldman-van den Bogaart kwamen op het eind van de rit als 7de, nog nét aansluiten. Van Werven-vd Putten werden acht, Mike Keuben en zijn Engelse maat Zac Snell tiende. Visscher-Janssens (14de) moesten naar de Last Chance, net als de Italiaan Zeno Compalatti, die vijfde lag, maar in de vierde ronde kopje over ging.
De acht Belgische rijders, zaten allemaal in groep B, waarin Arne Dierckens de holeshot voor zijn rekening nam.