KAMPIOENSCHAP
KAMPIOENSCHAP
Het is allerminst vakantie komend weekend voor de heren (en dame, excuseer) zijspancrossers die in alle uithoeken van Europa aan de slag zijn, om de laatste voorbereidingen te treffen alvorens begin juli te beginnen aan de twee maanden van de waarheid, waarin zowel het wereldkampioenschap àls het Belgisch kampioenschap in zijn definitieve plooi kan vallen. Begin juli is er allereerst de belangrijke BK-wedstrijd in Hasselt, en daarna volgen er vijf WK-wedstrijden op zes weken tijd, zodat tegen eind augustus de meesten reeds zullen weten 'hoe zwaar ze wegen' , om het ietwat oneerbiedig uit te drukken.
Komend weekend wordt er op internationaal vlak op drie wielen gecrosst in Landrake (Engels kampioenschap), Krasna Lipa (Tsjechisch kampioenschap) en in het Oostenrijkse Feldkirch-Tosters waar een internationale wedstrijd wordt verreden, op het circuit waar we vele jaren geleden meermaals te gast waren, toen er nog Grand Prix werden georganiseerd.
De sidecarcross.be bus (waarin er trouwens nog enkele plaatsen vrij zijn) trekt in het spoor van onze Belgische en Nederlandse corifeeën richting het Franse Iffendic waar een zwaar bezette internationale zijspancross wordt verreden.
Na het annuleren van de wedstrijd in Roksem, wordt Hasselt de derde BK-wedstrijd van het seizoen 2014. In Hasselt, één van de gezelligste wedstrijden van het jaar, wordt opnieuw georganiseerd door MC Santi, met Kristof Santermans - die dit jaar samen met Olivier Valcke aan een tweede zijspancrosscarrière is begonnen - aan het roer.
Het zaterdagprogramma (5 juli) start er opnieuw om 15 uur met de traditionele opstapdag, waarvoor zich telkenjare lange rijen kandidaten aanmelden om even te mogen plaats nemen in het zijspanbakje, of om zelf even te ervaren hoe het als stuurman voelt op die steeds wegdrijvende zijspancross-machine. om 18 uur is in de feesttent de tweede halve finale van het WK-voetba;l te bekijken op groot scherm. Vanaf 19 uur kun je er aanschuiven voor de barbecue en omstreeks 20.30 start het concert van de vlaamse coverband Buiten Bereik, die meezingers brengt van o.a. Frans Bauer, andré Hazes en Willy Sommers, maar ook nummers met een ferm rockgehalte van o.a. The Scene, De Kreuners en Doe Maar. Waar was dat feestje ook alweer ?
Het is en blijft een gegeven waar we niet omheen kunnen : Waar in Vlaanderen kun je nog in dergelijk natuurschoon decor, motorcross van het allerhoogste niveau gaan bekijken ? En waar kun je als motorcrosser in Vlaanderen nog op dergelijk mooi natuurlijk crossterrein voor de ogen van ruim vijfduizend toeschouwers - én er nog flink voor vergoed worden ook - je favoriete ding doen ? Kester draagt - meer dan ooit terécht – de titel van Vlaanderens Mooiste. En laten we bidden tot God dat dit nog véle jaren zo mag blijven !
Naast de groene jongens, is er op de Kesterheide slechts één spelbreker die roet in het eten kan gooien , en dat is de regen. En die was er de hoofdoorzaak van dat de sidecars er de twee jongste jaren onvoldoende tot hun recht kwamen. Met alle gevolgen vandien.
Ondanks het feit dat Kester (met ruime voorsprong!) de best betalende internationale , zijspancross van België èn Nederland was de jongste drie jaren, vonden vorig jaar enkel de top-teams van B. Adriaenssen, J. Hendrickx, J. Van Daele en de broers Visscher het de moeite waard om naar Kester af te zakken. Aan wedstrijden én aan geld is er dus zichtbaar geen nood bij de meeste toppers.
Ook de kritiek die de organiserende AMC Dworp vorig jaar over zich heen kreeg, na weken geploeterd te hebben in de modder om de race toch maar te kunnen laten doorgaan, was niet van de minste.
Terwijl het momenteel al voetbal is wat de klok slaat, werd er her en der ook gezijspancrosst afgelopen weekend. Het Europees kampioenschap IMBA ging van start in Oss, en net als eerder dit jaar, t.g.v. de Grand Prix aldaar, leverden Jarno Van de Boomen en good old Henry Van de Wiel er opnieuw een wereldprestaite af. De vice-IMBA-kampioenen van 2013 wonnen probleemloos de drie reeksen, en zijn dan ook de eerste leiders in de EK-tussenstand. Ook Patrick Greup, nu rijdend met Hantje Van Hal, kwam verrassend sterk uit de hoek, en kon er drie tweede plaatsen voorleggen. Een andere routinier, Ton Van Keulen kon met Marcel Van Wanrooij via een vierde, derde en zesde plaats de top drie in het dagklassement vervolledigen. Regerende IMBA-kampioenen, onze landgenoten Christian Corthouts & Dennis Van den Bulck werden pas vierde, en dat lag vooral aan die tweede manche waarin ze slechts een 12de plek konden laten noteren. Corthouts en Van den Bulck waren overigens de enige buitenlanders in de top vijf, want vlak na hen vinden we Cor en Lars De Laat terug op plaats vijf. De volledige IMBA-tussenstand vind u terug helemaal bovenaan onze site, naast de BK- en de WK-tussenstand.
In Huismes, in een wedstrijd om het Frans kampioenschap waren Jason Van Daele-Tim Smeuninx de enige Belgen aan de start : Zij werden zowel in de eerste als de derde manche tweede, na alleenheersers Giraud-Musset. In de tweede reeks vielen de dappere Belgen echter uit.
Maar ook in eigen land werd er op drie wielen gecrosst.
Het mondiale zijspancrossen beleeft momenteel een ware 'boom' in België. Het succes van jongens als een Joris Hendrickx, Jan Hendrickx, en de wereldtitel vorig jaar van Ben Adriaenssen zal er ongetwijfeld wel voor iets tussen zitten. Feit is dat we dit jaar een nooit eerder gezien aantal Belgische teams ontmoeten op de WK-wedstrijden zijspancross, en dat kan de sport hier te lande uiteraard alleen maar ten goede komen. Nadat MCLB-talenten Vanluchene-Soenens en Sanders-Boxtaele eerder dit jaar al met succes deelnamen aan enkele Grand Prix en reeds de nodige WK-punten wisten te vergaren, kunnen we voor de eerstvolgende Grand Prix - die van Genk - alvast een nieuwe naam bij schrijven op de reeds gepubliceerde Entry List. MCLB-kampioen Kenneth Dierckens, die dit jaar voor 't eerst aantreeedt met zijn 19-jarige broer Arne Dierckens in het bakje, heeft de afgelopen week de papierhandel in orde gemaakt, en werd ondertussen toegevoegd aan de startlijst voor Genk met het startnummer 714.
Terwijl komende zondag de VLM-jongens naar Vorselaar trekken, en de MCLB-ers in Oostkamp aan het werk zijn, wordt in Oss, op de Witte Ruysheuvel het IMBA seizoen op gang geschoten. Daar verdedigen onze landgenoten Christian Corthouts-Dennis Vandenbulck hun Europese titel, die ze vorig jaar, na een zinderende finale eveneens in datzelfde Oss wisten binnen te halen. IMBA-kampioen Corthouts wordt in Oss vergezeld van o.a. Verbrugge-Schoenmakers, Descheemaecker-Mans en Vaes-Vandeursen, die eveneens in staat moeten worden geacht om zich een top tien plaats toe te eigenen. De grootste concurrentie mogen Corthouts en Vandenbulck echter verwachten van thuisrijders Van de Boomen-Van de Wiel, die eerder dit jaar tijdens de Nederlandse Grand Prix in Oss , reeds bewezen het zandrijden bijlange nog niet verleerd te zijn, en er een knalprestatie van formaat neer zetten. Ook van de Zwitserse équipe Boller-Walti verwachten we het nodige vuurwerk, hoewel zand nu niet meteen de specialteit is van de nochtans sterk rijdende bergbewoners.
Terwijl in Lommel de Nederlanders Willem Van Ravenstein en ex-wielrenner Jeroen Kuijpers de Belgen een (zand)lesje kwamen leren en , mede dankzij een crash van de Janssens-bros in reeks één de dagzege op zak konden steken, waren bij VMCF in Gouy les Pièton eens te meer C. Corthouts en D. Van den Bulck de snelsten. Marc Verbrugghe - Andy Algoet en Shana Goethals - Danny De Cloedt wonnen op hun beurt de bloemen in de stofvrije MCLB-race in Zwevezele. Meer bij 'Lees Meer'
De cijfers bij 'Resultaten'.
Stuart Brown heeft ze afgelopen weekend àllemaal goed liggen gehad : Niet enkel de andere WK-rijders, maar ook alle pronostiekers. Niemand had voorspeld dat Brown en Chamberlain de Grand Prix gingen winnen, en met een hoogste score van slechts 19 op 30, pakt de Fransman Yohan Louvet de overwinning in de vierde pronsotiek van dit jaar. Met evenveel punten gaat de tweede plaats naar broer Anthony Louvet (op de Grand Prix campings zijn beiden beter bekend onder de namen Grand Loulou et Petit Loulou) , terwijl ook de vierde plek naar Frankrijk gaat, nl. naar Willy Giraud. Op drie en vijf redden Stijn De Vylder en Frans Van Tongerlo de Belgische eer.
In de tussenstand delen Peter Vandebroek, Birgen Beernaert en Peter Van den Bossche nu de leiding met elk 71 punten. Kathy Van den Bossche volgt met 70 punten, en de Nederlandse mega-autoriteit Rien Willems is vijfde met 69 punten.
De pronostiekwinaar van vorig jaar Danny van der Linden is ondertussen weg gedeemsterd naar plaats 45 in de ranking, maar krijgt nu nog vier weken de tijd om zich tegen de Grand Prix van Genk te herpakken en een sterk zomeroffensief in te zetten. Wordt dus, binnen vier weken vervolgd, in Genk !
Stuart Brown (binnen twee weken wordt hij 42 !), won op Pinkstermaandag zijn allereerste Grand Prix uit zijn lange zijspancrosscarrière. Brown is sedert begin jaren 90 actief in het WK zijspancross, en dus overduidelijk een laatbloeier. Brown deed er een jaar of tien over eer ie er in slaagde om zich geregeld te kwalificeren, en grossierde aanvankelijk vooral in plaatsen tussen de 20 en de 40 in de WK eindstand. Halfweg de jaren 2000 slaagt Brown (toen nog met Luke Peters) er een paar keer in om zich in de top zes te rijden (vijfde in het WK 2003 én 2004) , maar daarna deemstert de Brit terug weg en lijkt het over and out. Sinds 2011 heeft Brown de 17-jaar jongere Josh Chamberlain aan boord, en dat resulteerde vorig jaar in een mooie zesde plek in de WK-eindstand, met o.a. een podiumplaats in de Belgische Grand Prix in Genk !
Afgelopen weekend dan won Stuart Brown zijn allereerste Grand Prix, maar dit heeft onderweg meer dan één keer aan een zijden draadje gehangen, zoals je op bijgaande fotoreportage kunt zien.
Giraud-Musset winnen reeks maar verliezen terrein.
Tegen dat de 2de manche begon was de onweersdreiging voorbij getrokken, en kon er in ideale omstandigheden worden gecrosst. Bax-Stupelis startten als eersten, voor Brown-Chamberlain, Hendrickx-Mucenieks , Giraud-Musset, en Van Daele-Smeuninx. Ben Adriaenssen raakte langs de buitenkant wat in de verdrukking en moest in de achtervolging, net als Daniel Willemsen.
Na een paar ronden stootte thuisrijder Giraud , gesteund door het hels lawaai van de duizenden Franse supporters, door naar de kop , waarna er geen houden meer was aan de losgeslagen Fransoos. Voor plaats twee werd het ‘chaud’, toen na tien minuten Ben Adriaenssen kwam aansluiten en de vlak voor hem uit rijdende Jan Hendrickx, Stuart Brown en Etienne Bax begon op te jagen. Allen op jacht naar koploper Giraud, die ze echter niet meer te zien kregen.