KAMPIOENSCHAP
KAMPIOENSCHAP
KAMPIOENSCHAP
Dat Sabrina Van Calster geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken, wisten we al langer dan vandaag. Sabrina is niet voor niets 's werelds snelste vrouw op drie wielen, en is tot op heden nog steeds de enige vrouwelijke zijspan-pilote ter wereld, die er ooit in slaagde om WK punten te scoren. Dàt zette ze zondag nog es extra in de verf door op de MCLB wedstrijd in Herzele, geassisteerd door haar Nederlandse bijrijder Jimmy van Gennip , beide manches te gaan winnen. Gastrijders Bjorn Roes-Dagwin Sabbe kwamen nog het dichtst in de buurt bij de dubbelwinnares, maar vielen in de tweede manche uit met pech.
14 Teams die de warmte kwamen trotseren in Molenbeersel bij de vierde proef om het BK bij onze geliefde zijspannen waaronder een Nederlands gastteam. Soms stelt een mens zich toch de vraag waar zitten al die andere teams dan toch. In Ieder geval gingen ze met 14 aan de slag bij MC De Grensduivels.
De vorige IMBA ontmoeting bij MSC Arnoldsweiler was augustus 2016. Vorig jaar was het IMBA gezelschap immers te gast bij MSC Kleinhau maar nu dus terug bij de club van Arnoldsweiler. Nu kregen ze de openingswedstrijd van de IMBA voor 2018. 32 Teams stonden op de deelnemerslijst en er kwamen effectief er 31 opdagen om de trainingen en 30 daarvan de reeksen af te werken waaronder twee Oostenrijkse teams. De lay-out van het circuit was voor een groot deel gewijzigd in positieve zin. Alleen jammer dat ze van de gelegenheid ook niet hebben gebruik gemaakt om de breedte wat aan te passen. Op sommige stukken blijft het een beetje smal om voorbij te steken. In ieder geval het circuit zag er goed en uit en het was uitkijken naar hetgeen de drie reeksen ons zouden brengen en hoe onze Belgische deelnemers het er vanaf zouden brengen. Toen we er toekwamen stond de zon al hoog en het beloofde een broeierige dag te worden wat het ook zou worden.
VANLUCHENE-VD BOGAART LATEN HUN TANDEN ZIEN.
De tweede manche startte dramatisch voor wereldkampioen Etienne Bax die in de eerste bocht ten val kwam en daarbij zijn schouder uit de kom viel. Co-piloot Kaspars Stupelis kwam met de schrik vrij. In de herstart die een kwartier later – precies de tijd die Koen Hermans nodig had om een haperende carburator te vervangen - volgde, waren het Willemsen-Bax die er als een speer van door gingen, van nabij gevolgd door Brown, Veldman, Vanluchene, Hermans, Dierckens, Santermans en Varik. Sanders-Haller konden de gecrashte Wilkinson niet meer ontwijken, verloren heel veel tijd en moesten achteraan her beginnen. Wilkinson kon inbinden met een afgebroken stuur.
Vooraan vonden Brown-Millard in de tweede ronde al het gaatje om Willemsen te verschalken en door te stoten naar de koppositie. Het Britse koppel slaagde er echter niet in om zich helemaal los te werken van de achtervolgers.
Bax-Stupelis zijn terug, dat werd al meteen duidelijk bij de start. Vanluchene-vd bogaart, Hermans-Musset en Brown-Millard volgden in het spoor. Dit viertal zonderde zich al vlug af van de rest. Veldman-Janssens volgden op vijf, vooer Dierckens-Rostingt, Willemsen-Bax, Van Werven-Mans en Santermans-Beleckas. Sanders-Haller kwamen als elfde uit de openingsronde. Giraud-Badaire, die als laatste naar het starthek moest, had zich na één ronde al opgewerkt naar plek vijftien.
Vooraan namen Bax-Stupelis een kleine voorsprong, maar kregen op het kwartier het bezoek van Hermans-Musset. Een vijftal seconden daarachter duelleerden Vanluchene en Brown om plek drie.
Terwijl onze kampioenen op 3 wielen ondertussen alweer richting oostblok zitten ,hadden we verleden week de 2é BK proef te lommel.
Dat je met niet veel moet zijn om toch op spanning te kunnen rekenen werd dan ook bewezen.
Rudi en Lies trokken nog is op pad , en brachten volgende video clip mee.
Met 30 aanwezige teams, was dat er nét eentje te weinig om in twee groepen te kwalificeren. De uitslag van de kwalificatierace diende dus enkel als startopstelling voor morgen. Niemand hoefde dus te vrezen om uit de boot te vallen, en er dienden ook geen reserve rijders te worden aangeduid. Vier rijders zagen ondertussen hun co-piloot geblesseerd uitvallen en moesten op zoek naar een vervanger : Valentin Giraud deed een beroep op de diensten van de vrij onbekende Johny Badaire. Julian Veldman vond in onze landgenoot Glenn Janssens een geschikte vervanger. Brett Wilkinson had Ryan Humphrey bij als stand-in voor Dan Chamberlain. En de Zwitser Christophe Cuche vormde team met zijn landgenoot Stefan Forster. Er was véél zon, maar ook véél wind in westelijk Oekraïne vandaag : De baan droogde snel op, en om de stofontwikkeling in te perken diende er overvloedig gesproeid te worden.
Tijdens de pre-kwalificaties liep het nog heel even mis, toen een kabel van de tijdswaarneming het begaf, maar na de nodige reparaties kon men alsnog, weliswaar met een uurtje vertraging van start gaan. Willemsen-Bax schoten als snelsten uit de startblokken.
Precies dertig teams passeerden deze ochtend de technische controle, en dat betekent dat er net eentje tekort is om de kwalificaties in twee groepen te laten verrijden. Slechts één groep dus, en bijgevolg een rustig zaterdagprogramma met om 13.00 uur de pre-kwalificatie en om 16 uur de kwalificatiewedstrijd, die dus enkel bepalend is voor de posities aan het starthek morgen.
Valentin Giraud verschijnt aan de start met Johny Badaire aan zijn zijde. Brett Wilkinson doet een beroep op Ryan Humphrey als invaller co-piloot. Julian Veldman is, zoals we reeds eerder schreven, gekoppeld aan onze landgenoot Glenn Janssens.
We wijzen er graag nog even op dat er in Oekraïne een uur tijdsverschil is met België. Dus, om alle misverstanden te voorkomen en er voor te zorgen dat iedereen tijdig voor het scherm zit voor de live-uitzendingen via www.fimsidecarcross.com :
Kwalificatiewedstrijd vandaag om 15 uur Belgische tijd. De twee manches morgen om 12.15 uur en om 15 uur Belgische tijd.
Chernivtsi is reeds vele jaren een klassieker in het WK zijspannen. Het is er telkenjare één van de drukst bezochte en gezelligste Grand Prix uit de WK-cyclus, en dat zal dit jaar niet anders zijn. Vooral niet nu onze landgenoten, en onze noorderburen de pannen van het dak rijden in dit wereldkampioenschap. Vanluchene-vd Bogaart trekken als terechte, maar toch eerder onverwachte, WK-leiders richting graanschuur van Europa van weleer. De jonge ambitieuze en gedreven Vanluchene gekoppeld aan de ervaring en de drive van ex-wereldkampioen vd Bogaart blijkt bijzonder goed te matchen. Beiden stonden in de eerste drie WK-wedstrijden telkens op het podium, wonnen zelfs één Grand Prix en tellen momenteel 13 punten voorsprong, op Hermans-Musset. Nederlander Koen Hermans, amper een jaartje jonger dan Vanluchene prijkt op plek twee, en is samen met zijn Franse bijrijder Nicolas Musset eveneens aan een bijzonder sterke WK-campagne begonnen.