KAMPIOENSCHAP
KAMPIOENSCHAP
Ondanks dat er toch wel wat meer inschrijvingen waren kwamen er amper 11 teams opdagen om aan de trainingen deel te nemen op zondagmorgen in de Support reeks naast de GP zijspannen in Lommel. Ook jammer dat de zogenaamde gebuisde teams voor de GP niet deelnamen in deze reeks om alzo het aantal deelnemers toch wat op te krikken. Maar we snappen ook wel dat niet elke team van de zware Lommelse zandbak houdt. Wel zoals jaarlijks op de afspraak voor de nevenreeks van de GP de drie Engelse teams Danny & Lewis Gray, Benjamin Parr & Eric Maguire en Neil Warrington & Brian Parr. Verder twee teams uit de VLM en vier uit de VMCF.
Er werd uiteraard niet enkel in Lommel gezijspancrosst gisteren. Ook bij MCLB waren de driewielers aan de slag, in het Westvlaamse Oostkamp. De opkomst was niet bijster groot. Uiteraard waren heel wat jongens naar Lommel getrokken om er hun ex-collega’s M. Vanluchene, A. Dierckens en D. Sanders, of hun huidige collega’s Dylan Boussy-Dagwin Sabbe aan te moedigen. Dierckens, Vanluchene en Sanders manifesteerden zich in de top van het klassement, Boussy-Sabbe sleepten tussen het selecte internationale gezelschap toch maar mooi een twaalfde plaats uit het zware Lommelse zand. Eens te meer het bewijs dat je bij de MCLB-federatie goed zit, om er ‘de stiel’ te leren.
Wie de stiel ondertussen reeds flink onder de knie heeft zijn zeker en vast Frank van der Haeghen en Peter Slegers. Zij draaien reeds vele jaren mee in het zijspancircuit, en werden gisteren in Oostkamp beloond voor hun jarenlange doorzetten.
Weer waren het Willemsen-Bax die als snelste opdoken uit de eerste bocht, met Dierckens-Rostingt, Varik-Daiders, Bax-Stupelis, Vanluchene-vd Bogaart en Van Wervn-Mans aan het wiel. Het circuit was grotendeels gevlakt, dus er kon in de aanvangsronden flink snelhuid gemaakt worden. Dàt liet Daniël Willemsen zich geen twee keer zeggen. Als een bezetene ging ‘de kannibaa’ tekeer, en had na een kwartier wedstrijd, reeds twintig seconden voorsprong op zijn naaste concurrenten Dierckens-Rostingt. K. Varik, E. Bax, M. Vanluchene en G. Van Werven slaagden er namelijk niet in om de Belgisch-Franse tandem opzij te zetten, en moesten noodgedwongen de wet van de sterkste ondergaan. Iets verderop vochten Sanders-Haller en Giraud-van Gaalen een robbertje uit om plaats zeven.
Er was een flink pak volk komen opdagen voor de Belgische ronde van het WK zijspancross 2018, in Lommel. Die zagen meteen Willemsen-Bax als koplopers het startveld verlaten, voor Dierckens-Rostingt, Varik-Daiders, Van Werven-Mans en Veldman-Janssens . Bax-Stupelis kwamen een eerste keer als zevende door, Vanluchene-vd Bogaart als elfde. Meteen in de derde ronde al, werd het deelnemersveld grondig dooreen geschud. Dierckens, Veldman, Vanluchene en nog een tiental anderen reden zich muurvast op de zandheuvel bij de VIP-tent. Vooraan ontsnapten enkel Willemsen, Varik, Van Werven, Bax en Brown. De rest kreeg meteen een flinke achterstand aangesmeerd. Dierckens, Sanders en Vanluchene zakten terug naar resp. plaatsen tien, elf en twaalf , en waren alle voeling met de kop van de wedstrijd helemaal kwijt.
Enkel in de Sahara – worden de Heeserbergen in de volksmond trouwens niet de Sahara genoemd ? – vind je waarschijnlijk nog zwaarder zand dan in Lommel, om een zijspancross Grand Prix te organiseren. De juiste motorafstelling , voldoende benzine en efficiënte motorkoeling waren van cruciaal belang voor de 35 naar Lommel afgereisde teams. De pre-kwalificaties verliepen al niet geheel rimpelloos . Vanluchene bezeerde zijn schouder bij een val, Veldman en Van Der Schraelen haalden de pre-kwalificatie niet wegens motorpech, en Sanders kende problemen met de benzinetoevoer. Bij de start van reeks één schoten Dierckens-Rostingt als een raket uit de startblokken, voor Willemsen-Bax, Bax-Stupelis, Vanluchene-vd Bogaart en Giraud-van Gaalen.
Omwille van drukke privé bezigheden nu pas het verslag van de de VMCF wedstrijd van afgelopen zondag in Paal. Wedstrijd welke een inrichting was van MX Team Zoutleeuw. We kregen 19 teams aan de inschrijvingstafel waaronder heel wat VLM teams door de verlofdag op de kalender aldaar. Het is en blijft dan nog altijd jammer dat een balletje moet getrokken worden voor de start om te zien op welke plaats je terecht komt om de start volgorde te bepalen. Sommige klasses moesten zondag zelfs gesplitst worden om toch maar iedereen aan bod te laten komen.
Nood breekt wet ! Een gezegde dat op de vooravond van de Grand Prix van Lommel opnieuw brandend actueel is. De blessurelast in het bakkenistenwereldje loopt halfweg het seizoen reeds behoorlijk op , en verschillende rijders moesten de afgelopen dagen noodgedwongen op zoek naar een vervanger co-piloot. Hard to find nowadays, maar . . . zegt een ander spreekwoord niet : Wie zoekt, die vindt !
En helaas, ja, ook onze landgenoten delen mee in de brokken, op de vooravond van de home-GP in Lommel ! Kristof Santermans zag zijn talentvolle Litouwse bijrijder Beleckas zondag in Estland, in de eerste manche uitvallen met een knieblessure. Algauw bleek dat crossen er komend weekend niet zou inzitten, voor de zwaar teleurgestelde Beleckas.
Het mag dan al niet bijster goed gaan met de circuits en de motorsport in België, toch is er één discipline die reeds een decennium lang bloeit als nooit tevoren in ons land, namelijk de zijspancross. Met zes bronzen, drie zilveren en vier gouden FIM WK-medailles in de jongste tien jaar is de zijspancross de meest succesvolle discipline binnen het Belgische motorsportgebeuren. Misschien zelfs de meest succesvolle sportdiscipline in België tout court !?
Na de vette jaren, komen de magere jaren zegt het spreekwoord, en nadat onze wereldkampioenen Joris Hendrickx, Ben Adriaenssen, Sven Verbrugge en Jan Hendrickx eind 2016 allen de helm aan de wilgen hadden gehangen, werd 2017 inderdaad een ‘mager’ zijspancrossjaar voor België . De 21-jarige Marvin Vanluchene werd onze beste vertegenwoordiger met een negende plaats in de WK-ranking. Het tij keerde echter snel. Vanluchene verbond in de winter van 2017 zijn lot aan dat van de Nederlandse Belg Ben van den Bogaart, die als co-piloot reeds drie wereldtitels op zak heeft. Een gouden zet, zo bleek. Vanluchene scoorde in de openings Grand Prix van 2018, eind maart in Oss , al meteen een derde plaats. In de daaropvolgende Grand Prix, in Frankrijk, werd Vanluchene tweede, én kreeg de rode WK leidersplaat in zijn bezit. Dit gaf het ondertussen goed op elkaar ingespeelde koppel vleugels, want daarna wonnen Vanluchene-van den Bogaart vijf Grand Prix op rij. Een exploot dat nog nooit eerder door een Belgische zijspanpiloot is voor gedaan !
De reportage over de Grand Prix van Estland van onze collega’s van WSC is er weer eentje om duimen en vingers bij af te likken. Alvorens we ons goed gaan zetten voor de laatste rechte lijn richting Belgische Grand Prix in Lommel, blikken we nog even terug naar Kivioli van afgelopen zondag. De vijfde Grand Prix zege op rij voor Vanluchene-vd Bogaart ! Nooit eerder deed een Belgisch team het hen voor ! De zaterdagse stunt van de Let Gorbenko, de diskwalificatie van Willemsen-Bax, het sterke rijden van onze landgenoten Arne Dierckens en Davy Sanders . . . Het was weer een bewogen raceweekend in Noord Europa. WSC blikt , met deskundig commentaar van Barry Nutley, nog heel even terug, en laat ook de Italianen Compalati-Ravera , die komend weekend het Lommelse zand laten voor wat het is, in hun sappig zuiders Italia-Engels uitvoerig aan het woord. Ga er rustig voor zitten, en geniet er van, bij de gele knop ‘Extra’.