KAMPIOENSCHAP
KAMPIOENSCHAP
De wereldtitel 2018 is binnen. Vroeger dan verwacht, want komend weekend wordt er nog één Grand Prix verreden, in het Franse Vésoul. De bus met supporters die er heen trekt kan dus met gerust hart op pad : Op zondagavond in Vesoul, krijgen hun poulains Marvin Vanluchene en Ben vd Bogaart tijdens de ceremonie protocolaire, de gouden FIM medailles omgehangen, als nieuwe wereldkampioen 2018. Dat moet gevierd worden. Uiteraard !
Op donderdagdagavond 6 sept. staat de ruime feesttent opgesteld in de Grotstraat, op de wijk ‘De Ginste’ , vlakbij Oostrozebeke. Vanaf 19.30 uur gaan de deuren (heeft een tent eigenlijk wel deuren ?) open. De nieuwe wereldkampioenen Marvin en Ben worden er, mét hun blinkende WK-medailles en spiksplinternieuwe regenboogshirts, , verwacht omstreeks 20.30 uur , voor hun blijde intrede ! Na de plechtige viering, wordt er uiteraard gefeest. En wat hoort daar bij in het Vlaamse sportlandschap ? Juist, bier, worsten , frieten en muziek uiteraard !
In het wereldkampioenschap mag de nieuwe wereldkampioen dan al gekend zijn, in de www.sidecarcross.be pronostiek is dit absolluut nog niet het geval, en wordt het afwachten tot de laatste wedstrijd komend weekend in Vesoul. In Roggenburg scoorden vier deelnemers . . . veertien op dertig. Nipt gebuisd dus, maar desondanks toch de hoogste score van de week ! Ellen Thys was blijkbaar het snelst om haar vijf namen in te geven, en is dan ook de winnares, ex aequo met Luc van der Aa, Tom Thys en Ilse van Calster. Huidig leider Kurt de Baere volgde op één puntje en blijft aldus, met nog één wedstrijd te gaan, zijn leidersplaats behouden met een totaal van 144 punten. Naaste achtervolgers zijn Tom Nonneman (141) , Luc van der Aa (137) , Theo Bollansee (133) en Kris van den Bogerd (132). Tot vrijdag middernacht kunt u hier nog verandering in brengen, door zo correct mogelijk de uitslag van de slot Grand Prix in Vesoul te voorspellen. Succes ermee !
Het feit dat Marvin Vanluchene zich gisteren in Zwitserland kroonde tot jongste wereldkampioen zijspancross ooit, en co-piloot Ben vd Bogaart zich met zijn vierde wereldtitel, in het rijtje van de allergrootsten schaarde, heeft in ons land behoorlijk wat media aandacht opgeleverd. Volledig terecht uiteraard, als je weet dat het de jongste tien jaren, voornamelijk mannen als een Joris Hendrickx, Ben Adriaenssen en Jan Hendrickx waren, die er keer op keer voor zorgden dat het de zijspancrossers waren die de Belgische motorsport-eer op het mondiale niveau hoog hielden. Marvin Vanluchene is de eerste van ‘the new generation’ , die er op 22-jarige leeftijd reeds voor zorgt dat België opnieuw een wereldtitel behaalt in de discipline zijspancross. Het is hoogst twijfelachtig of daar in één of andere motorsport discipline nog een tweede wereldtitel zal aan toegevoegd worden voor ons land dit jaar. Zijspancross als hofleverancier van motorsport WK-medailles én wereldtitels voor België dus, het laatste decennium . Het is blijkbaar overal aan het doordringen. Op zondagavond al maakte Sporza melding van de nieuwe Belgische wereldtitel voor Vanluchene-vd Bogaart. Mooi hoor !
Met een voorsprong van ruim zestig punten konden Vanluchene-vd bogaart met een gerust gemoed aan reeks twee beginnen, en dienden geen risico’s meer te nemen om de wereldtitel binnen te halen. Vanluchene-vd Bogaart dachten er echter anders over, en schoven meteen na de start mee in het spoor van Dierckens-Rostingt die de holeshot namen. Met Giraud op drie, Bax op vier, Hermans op vijf en Willemsen op zes zaten de meeste favorieten meteen mee voorin. Enkel Veldman en Wilkinson misten hun start en moesten vanaf plaats twintig terug knokken.
Vooraan konden Vanluchene-vd Bogaart alras de kop overnemen, en met landgenoot Arne Dierckens op twee als rugdekking, zag de situatie er bijzonder rooskleurig uit voor de WK-leiders.
Het weer in Roggenburg was volledig omgeslagen en de zon scheen volop boven het gebergte toen de rijders zich om kwart over één hadden opgesteld voor hun eerste heat. De tricky eerste bocht na de start verliep vlekkeloos voor onze landgenoten die meteen de eerste drie plaatsen in palmden. Vanluchene-vd Bogaart op kop, gevolgd door Dierckens-Rostingt en Sanders-Haller die een paar uur eerder, blijkbaar niet toevallig, de snelste tijd hadden laten klokken in de warm-up. Ook de concurrenten waren meteen bij de les, want Giraud-Badaire, Hermans-Musset, Veldman-Janssens en Bax-Stupelis volgden in het spoor. Alle ingrediënten waren dus aanwezig om er een spannende race van te maken. En dat werd het !
Drieënveertig teams hadden zich in een zwaar bewolkt Roggenburg aangemeld voor dertig (plus twee reservisten) beschikbare plaatsen achter het starthek op zondag. Dat was dus dringen geblazen.
In groep A konden Bax-Stupelis gauw komaf maken met de voor hen gestarte Dierckens-Rostingt en Vanluchene-vd Bogaart , waarna de Belgen onder mekaar de strijd aan gingen om plaats twee. Die kantelde na een viertal ronden in het voordeel van Vanluchene-vd Bogaart die aldus tweede werden.
De strijd om plaats drie ontspon zich in de finale tot een heftig duel tussen Dierckens-Rostingt, die het zwaar aan de stok kregen met Veldman-Janssens. Pas in de allerlaatste ronde wist Arne Dierckens, met de jarige Luc Rostingt aan boord, na een spelletje stuivertje wisselen, het duel in zijn voordeel te beslissen.
Drieënveertig teams passeerden de technische controle in een bewolkt Roggenburg, alwaar de voorlaatste WK-race van het seizoen 2018 wordt verreden. Voor wie er niet bij kan zijn, is er - met dank aan www.sidecarcross.com - nog steeds de live-timing om up to date te blijven . Volg lekker vanuit uw luie zetel thuis, met de bijhorende chips en het pilsje bijn de hand, de gebeurtenissen in Zwitserland op de voet mee, via de gele knop 'Extra' . Kwalificaties vandaag om 15.00 en 16.00 , en Last Chance om 17.30 uur. Op zondag wordt er geraced om 13.15 uur en om 16.00 uur.
Uiteraard zijn de komende twee weekends alle ogen gericht op de afwikkeling van het WK 2018, waarin ons Belgisch-Nederlandse koppel Vanluchene-vd Bogaart momenteel aan de leiding prijkt, voor Hermans-Musset en Bax-Stupelis. Wie fase één van de eindstrijd van dichtbij wil mee maken, moet komend weekend richting Roggenburg in Zwitserland trekken, op amper een boogscheut van de Franse grens, vlakbij het Zwitserse stadje Délemont. Daar wcaht de teams een prachtig natuurlijk valleicircuit op, dat telkenjare garant staat voor een stevig potje zijspancross van de bovenste plank. Voor wie erheen trekt met een voertuig zwaarder dan 3,5 ton, melden we toch nog even dat de hoofdweg van Porrentruy naar Laufen afgesloten is, en men beter richting Roggenburg rijdt langsheen Délemont – Soyhières - Ederswiller .
Er wordt natuurlijk ook in eigen land stevig gezijspancrosst komend weekend.
Nog twee wedstrijden (Zwitserland en Frankrijk) te gaan en het wereldkampioenschap zijspancross 2018 zit er op. Een wereldkampioenschap dat - wat het resultaat ook wordt – nu al mag bestempeld worden als één van de verrassendste ooit. Dat wereldkampioenen als een Bax-Stupelis en Willemsen-Bax uiteindelijk zouden moeten gaan jacht maken op jongelingen Vanluchene-vd Bogaart en Hermans-Musset, dat had voor de seizoensaanvang waarschijnlijk niemand kunnen voorspellen. M. Vanluchene (424 ptn) ,K. Hermans (368 ptn) en E. Bax (341 ptn) zijn de enigen die mathematisch gezien, nog in aanmerking komen voor de titel 2018. Vanluchene & vd Bogaart beschikken over de beste kaarten, maar onlangs , in het Letse Stelpe, lieten zowel Hermans-Musset als Bax-Stupelis zien, dat ze zich niet zomaar bij de feiten neerleggen. Beide Hollandse equipes lijken met het seizoenslot in zicht volledig onder stoom gekomen, en kunnen het de leiders Vanluchene-vd Bogaart nog knap lastig maken in de twee resterende wedstrijden. Een wereldtitel krijg je nu eenmaal niet cadeau. Nooit !
Een vaste waarde in zowel het WK als het BK zijspancross, is Hasseltnaar Kristof Santermans, die dit jaar het avontuur aan ging met de jonge Litouwer Kostas Beleckas aan zijn zijde. Santermans slaagt er op 41-jarige leeftijd nog steeds in om heel wat jongeren het nakijken te geven, en in zijn beste dagen balanceert de Limburger nog steeds op de rand van de mondiale top tien. Hoewel eerder mediaschuw, slaagden de jongens van WSC - de Tsjechische filmploeg die er alles aan doet om de zijspancross op mediavlak naar een hoger niveau te tillen - er toch in om een knap portret te maken van het team Santermans-Beleckas. U kunt het bekijken via de gele knop 'Extra' onderaan dit artikel.